MESTARITAIKURI

Luttinen ja kitara_1.jpg

Vaikka moni suomalainen yhdistääkin Luttisen edelleen pelkästään lapsille suunnattuun taikuuteen, totuus on kuitenkin jotain muuta. Hän on voittanut Suomessa lähes kaikki mahdolliset taikuripalkinnot ja on yksi arvostetuimmista tekijöistä alan yhteisön parissa. Luttisen palkintokaapista löytyy lisäksi kollegojen myöntämiä arvonimiä kuten Viihdetaiteen mestari, Vuoden Taikuri sekä Humorinääri. Näistä titteleistä ei kilpailla, alan yhteisö myöntää ne korkeasti arvostamilleen edustajille. 

Luttinen suunnittelee ja muotoilee jokaisen esityksen tilaisuuden teemaan sopivaksi, oli sitten kyseessä yrityksen vuosijuhlat, harjakaiset, syntymäpäivät tai häät. Luttinen esiintyy kaikkialla ja kaikille. Hän on esiintynyt pitkän uransa aikana tuhansille ihmisille; presidenteille ja duunareille, julkisuuden henkilöille ja taviksille. Ikimuistoisia esiintymisiä on ollut niin hienoissa juhlasaleissa kuin ihmisten olohuoneissa. Taikuri Luttinen on kirjaimellisesti koko kansan taikuri.
 

URAN ALKUVAIHEET

IMG_4532.jpg

Taikuri Luttinen syntyi Helsinkiläiseen työläisperheeseen vuonna 1957. Hän näki ensimmäisen kerran taikurin 23-vuotiaana ilmaisutaidon kurssin yhteydessä. Taikurin esitys teki vahvan vaikutuksen, taikatemput ja niihin liittyvä mystiikka eivät jättäneet rauhaan. Hän aloitti vimmaisen harjoittelun ja yhdisti harrastajateatterista oppimiansa esiintymistaitoja taikuuden esittämiseen. Ensimmäinen maksullinen keikka tuli yllättäen, kun tilaisuuteen tilattu esiintyjä sairastui. Luttisen esiintyminen sai osakseen paljon positiivista palautetta ja näin syntyi Taikuri Luttinen. 

Luttinen jätti tietoliikennetekniikan opiskelut saman tien sikseen ja ryhtyi freelancer taikuriksi. Ura lähti käyntiin vauhdilla. Suomessa oli siihen aikaan vain muutama ammatikseen esiintyvä taikuri. Luttisen koominen ohjelma herätti paljon kiinnostusta ja tilauksia alkoi tulla kiihtyvään tahtiin. Koulu oli helppo jättää, kun töitä riitti parinsadan keikan vuosivauhdilla. Uransa alkuaikoina hän esiintyi pääasiassa erilaisissa yritystilaisuuksissa, pienissä ja isoissa. Ottamalla rohkeasti erilaisia keikkoja vastaan hän samalla oppi lukemaan tunnelmia ja valitsemaan toimintatapoja kaikenlaisten yleisöjen edessä. 

90-luvun lama pakotti suomalaiset ammattitaikurit laajentamaan ohjelmistoaan. Luttiselle tarjottiin keikkaa päiväkodissa ja hän huomasi pärjäävänsä loistavasti myös lasten parissa. Hän hyödynsi tilanteen ja kirjoitti lapsille suunnatun näytelmän, jossa taikuus oli vahvassa roolissa. Esityksestä tuli menestys ja sitä esitettiin yli 600 kertaa erilaisissa tilaisuuksissa. 

Ulkomailla nähty katuesitys innosti Luttisen harjoittelemaan taitojaan myös kaduilla ja toreilla. Rohkeutta ja uskallusta vaativat olosuhteet julkisilla paikoilla hioivat entisestään taitoja yleisön kohtaamisessa. Vuonna 1994 Pikkukakkosen silloinen päällikkö Justus Koskiranta näki Luttisen katuesiintymisen ja kutsui hänet televisioon. Luttinen suunnitteli ohjelman rakenteen ja sävelsi tunnuskappaleen ja pian Taikuri Luttinen oli valtakunnallinen ilmiö. Luttisesta tuli nopeasti koko kansan taikuri.